Mode Ontwerpers
wat voor mode en wat is mode

De mode van vroeger

Jaren geleden moesten de mensen zelf kleren maken, omdat ze weinig geld hadden De rijke mensen konden mooie

kleren aan doen, maar de arme mensen niet. Want de arme mensen die kregen lappen/kleren van de rijke mensen.

De rijke gingen naar de kleermaker en arme moesten het zelf doen. De vrouwen droegen lange rokken.Dat was ongeveer 300jaar geleden. Maar nu is het heel anders want nu ga je gewoon naar de kleding zaak om kleding te kopen. En de mode van nu vind ik veel leuker. Omdat je zelf mag kiezen wat je draagt.


Op straat

Als iets in de mode is, dragen heel veel mensen het.Je ziet bepaalde kleren en kleuren, dan heel veel op straat, op school of in de kledingwinkels.

Er zijn verschillende soorten mode. Daarom ziet niemand er precies hetzelfde uit. Kleren zeggen iets over de persoon die ze kleren hij of draagt.Ook de muziek waar iemand van houdt, bepalen wat voor soort kleding hij of zij aantrekt.Je voelt je lekker in de kleding die bij jou past.

 

Wat is Mode?


Mode is iets dat veel mensen op hetzelfde moment mooi of leuk vinden. Kleren die het ene moment nog in de mode zijn, kunnen na een paar maanden alweer uit zijn. Kleuren kunnen ook in de mode zijn. Sommige combinaties van kleuren horen bij een bepaalde tijd.


 

 


 

 

Mode maken


Mode begint in het hoofd van een modeontwerper. Die bedenkt nieuwe kledingstukken en maakt daar eerst tekeningen van. Daarna wordt het patroon getekend. Dat papieren vorm van een kledingstuk. Dit stuk papier leg je op de stof en knip je na.

Er zijn verschillende soorten modescholen. Op de ene opleiding leer je naaien. Op de andere school leer je vooral ontwerpen. Dan moet je dus ook kleren bedenken en tekenen. Dat is het grootste verschil tussen modeontwerpers en couturier. Ze bedenken allebei nieuwe kledingstukken. Maar couturiers maken ze daarna ook zelf. Modeontwerpers bedenken alleen. De kleding wordt door naaisters genaaid.

Heel bekende modeontwerpers maken haute couture. Dat zijn speciale kledingstukken waarvan er maar weinig gemaakt worden. De kleren worden gedragen door rijke en beroemde mensen, zoals prinses Máxima en popster Madonna. Ze zijn ‘ op maat gemaakt’. Dat wil zeggen dat de kleren de beroemde kleren precies passen. En dat ze aansluiten bij de uitstraling van die persoon. De beroemdheden dragen deze kledingstukken tijdens een speciale gelegenheid, bijvoorbeeld een officieel.

Het tegenovergestelde van haute couture is confectie. Dat zijn kleren die in grote hoeveelheden volgens vaste maten gemaakt worden. Het is de kleding die jij in de winkels koop.


Op het podium


Elk voorjaar en najaar laten beroemde modeontwerpers hun nieuwe collectie zien. Dit is de verzameling ontwerpen van kleding voor het volgende seizoen. Zo laten ze bijvoorbeeld in het voorjaar de nieuwe kleding voor het najaar.

Tijdens een modeshow kunnen mensen die kleren bekijken.

Vrouwen en mannen lopen dan op een soort podium heen en weer.

Dat podium noem je catwalk.

Je kunt niet zomaar naar zo’n modeshow. Je moet een uitnodiging hebben. Vaak nodigt de ontwerper beroemde mensen uit: popsterren, filmsterren of voetballers en hun vrouwen. De ontwerper wordt namelijk zelf ook bekend als beroemde mensen in zijn kleren lopen. En dan wordt zijn kleding meer verkocht. Na afloop van de show kunnen de mensen wel kleren bij de ontwerper bestellen.

Aan een modeshow werken allerlei mensen mee Zo is er bijvoorbeeld iemand voor het licht. Die zorgt ervoor dat er sfeer ontstaat en dat de kleren en modellen heen er weer moeten lopen. Een stylist heeft bedacht wat voor hoeden , tassen en schoenen goed bij de kleren passen. Er is ook nog een kapper. Die zorgt ervoor dat de kapsels perfect zijn. En er is iemand die de make-up doet. Die maakt de gezichten van de modellen op met bijvoorbeeld oogschaduw en lippenstift. Of ze plakt grote nepwimpers op hun oogleden en doet glitter op hun wangen.


Hip en Hot

Natuurlijk mag je zelf weten wat je mooi vindt. En je mag ook je eigen mode verzinnen. Maar als je wilt weten wat volgens kenners in de mode is, kun je dat in de tijdschriften vinden. Of je kunt naar videoclip kijken. Iets wordt vanzelf hip en hot als het veel getoond wordt. Iets nieuws dat net in de mode is gekomen, is een trend.

Er zijn mensen die goed in de gaten houden wat de trends zijn. Zij gaan bijvoorbeeld op reis om te kijken hoe mensen in andere steden er bij lopen. Sommigen zeggen dat trends te voorspellen zijn. Bijvoorbeeld door wat er in de wereld gebeurt. Na een oorlog kunnen er legerprints in de mode komen. Grote kledingbedrijven zorgen er zelf ook voor dat iets een trend wordt.

Dat doen ze door reclame te maken. Ze geven je het gevoel dat iets heel goed of leuk is. Daardoor kopen veel mensen het. Met mode is vaak zo dat je het eerst helemaal mooi vindt. Wat in de mode komt, heeft ook te maken met het schoonheidsideaal. Dat is een idee over hoe mooie mensen eruit moeten zien. Het schoonheidsideaal wisselt regelmatig.

De ene keer is het mooi als vrouwen grote borsten en brede heupen hebben. De andere keer worden vrouwen juist mooi gevonden als ze heel dun zijn en zoveel mogelijk op mannen lijken.


Erbij horen


Er zijn veel mensen die het fijn vinden om bij een groep te horen. Dat doen ze door hetzelfde merk te dragen bijvoorbeeld. Merkkleding zijn altijd duurder dan kleren die je op de markt koopt. Dat komt onder andere doordat de fabrikant van het merk veel reclame maakt. Dat geld moet met de verkoop van de kleding terugverdiend worden.


Anders zijn


Sommigen mensen trekken zich expres niets aan van de mode.

Zij vinden dat je dan meeloopt. Ze zijn liever origineel.

Daarmee bedoelen ze dat ze alleen dragen wat zij leuk vinden.

Er zijn nog andere redenen waarom sommigen mensen niet met de mode meedoen. Bijvoorbeeld omdat ze het te duur vinden. Of omdat ze van en ander cultuur zijn of een bepaald geloof hebben.

 

 

 Dit is een Samenstelling van wat mode inhoud.